Exemple d’ús de Realtime Linux (DAW bàsic).

En este escrit descric com he realitzat un DAW genèric sota LinuxMint de manera que quede perfectament funcional amb una latència imperceptible.

Els components foren: audacity, lame, jackd, qjackctl, qsynth, fluidsynth, i el seqüènciador Rosegarden.

L’ordre d’execució és obrir el qjackctl i iniciar el dimoni Jack. Seguidament s’obri el qsynth i es carreguen els bancs d’instruments. Finalment iniciem el Rosegarden. Amb tot, connectem per MIDI el teclat (la prova l’he feta en un Casiotone CT-S300). Este teclat te inclòs el controlador MIDI USB, amb la qual cosa no es requereix de cap adaptador MIDI a USB (o a l’antic port de jocs).

Amb tot silencie el teclat posant-li un jack de 3.5 a l’eixida d’audio, de manera que quan es prem una tecla qui la intercepta és el Rosegarden qui alhora envia l’ordre al Fluidsynth qui, configurat mitjançant el qsynth, envia la mostra de so al sistema jack.

El problema és la demora que tot i que és en termes de milisegons, és clarament perceptible. Heus ací que m’he trobat en un primer contratemps i és que aparentava un atzucac sense eixida, ja que tot i que a l’hora d’instal·lar el jack en el synaptic et pregunta per utilitzar el RT Linux, la qüestió és que tot i que indica que està funcionant, deixa molt a desitjar quant a latència. Ja m’estava fins i tot plantejant fugir cap a DAWs preestablerts com el Ubuntu Studio, que inclouen un nucli de baixa latència, però el fet que alguns controladors propietaris sembla que no tenen cabuda en eixe tipus de camí, he decidit buscar alternatives.

La solució, ha vingut de la pròpia pàgina del jack. On especifica que en sistemes com el Mint resulta que cal configurar certs aspectes. En este escrit em limitaré a la configuració en Mint, lleugerament distinta del genèric especificada en la pàgina del jack.

Com que en Mint ja hi ha un grup anomenat audio, no cal crear-lo, però sí que cal incloure’s:

sudo usermod -a -G audio nomdelusuari

Compte perquè a Mint és el nom de l’usuari, sembla que altres distros és el UID (que es pot obtenir amb la comanda “id” sota un terminal). A més, cal configurar l’arxiu /etc/security/limits.conf, on cal incloure al final de l’arxiu les següents línies:

@audio - rtprio 95
@audio - memlock unlimited

Amb tot, he reinicialitzat la màquina i la latència resulta totalment imperceptible.